Her geçen gün biraz daha zorlaşan ekonomik şartlarda, küçük işletmeler yeni nesil yazar kasa satın almakta zorlanabiliyor. Yeni nesil yazar kasaya geçişi daha ucuza mal etmek isteyenler ise ikinci el yazar kasa POS’lara yöneliyor. Ancak ikinci el yazar kasa POS almak gerçekten ucuza geliyor mu? Bugün bunun cevabını bulabileceğiniz bir yazı hazırladık…
İkinci El Yazar Kasa POS Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Garanti Süresi
Yeni nesil yazar kasalar yapı olarak günümüzde herkesin kullandığı akıllı telefonlara benzemektedir. Küçük bir ekran, anakart, işlemci, hafıza ve iletişim modülleri ile özel bir yazılımdan oluşmaktadır. Buna ek olarak kredi kartından ödeme alan POS modülü ile mali işlemleri kaydetmeye ve fiş basmaya yarayan ek modüllere de sahiptir. Karmaşık yapıları dolayısıyla darbeye ve dikkatsiz kullanıma karşı oldukça hassas cihazlardır.
Bu nedenle önceki sahibi tarafından dikkatsiz kullanılmış bir yazar kasa POS cihazı uzun vadede yüklü masraflar çıkaracaktır. Cihazın ne kadar dikkatli kullanıldığını üzerindeki çizik, kırık ve renk değişikliklerinden anlamak mümkündür. Bu noktada garanti süresinin devam ediyor olmasına da dikkat edilmelidir.
Cihaz Özellikleri
İşletmenizin ihtiyacı olan yeni nesil yazar kasayı belirlerken şu özelliklere önem verebilirsiniz:
- Yasaya Uygunluk: 1 Temmuz 2024 itibari ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca yayımlanan 557 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca POS özellikli yeni nesil yazar kasa kullanımı zorunlu hale geldi. Yasaya uygun olmayan cihazlar için işletmelere ağır para cezalarının geldiğine bizzat şahit olduk. Bunun yanında işletmenizin kapanma riski dahi mevcut. Öncelikle almak istediğiniz yazar kasanın yeni yasaya uygun olup olmadığına bakmanız gerekmektedir. VUK 557 tebliğine uymayan cihazları konu edindiğimiz yazıya bir göz atmanızda fayda var. Yazımızı okumak için tıklayınız.
- Taşınabilirlik: Müşterilerinizden kapıda ödeme alıyorsanız (paket servis vb.) seyyar çalışabilen bir cihaz tercih etmelisiniz.
- Servis Desteği: En önemli ikinci konu ise aldığınız POS cihazının geniş servis ağının olup olmamasıdır. Bulunduğunuz bölgede yaygın yetkili servis desteği olan bir marka tercih etmeniz önemlidir. Paygo, Hugin ve Verifone’un Türkiye çapında geniş servis ağı vardır.
- Yemek Kartları: Kafe ve restoranlar için yemek kartı desteği çok önemli. Multinet, Sodexo ve Ticket desteğini bir arada sunabilen bir cihaz arıyorsanız Paygo SP630 PRO modeline bakabilirsiniz.
Fiyat
Ürünün fiyatına devir ücretini de eklemelisiniz.
Yazıyı güncellediğimiz 27 Ağustos 2024 tarihi itibari ile marka bazlı değişkenlik gösteren devir ücretleri ortalama 1.000 TL ile 4.000 TL arasında değişmektedir.
Satış/Devir İşlemleri
Yeni nesil yazar kasa satışında ürün sahibi mükellef adına Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bilgisayar sistemine kaydedilir. Cihazın başka bir mükellefe satılması ya da devredilmesi durumunda ise yetkili servis tarafından devir işlemleri yapılmalıdır.
Devir İşlemleri için Nereye Başvurulur?
Yeni nesil yazar kasa devir işlemleri için, alıcı ve satıcı taraflar aşağıdaki belgelerle birlikte ürünün yetkili servisine başvurulmalıdır:
- Belgeriyle birlikte alıcı ve satıcı taraflar
- Şahıs şirketleri için, şirket sahibine ait kimlik ve vergi levhası.
- Limited ve anonim şirketler için, şirket yetkilisine ait kimlik, imza sirküsü ve vergi levhası.
- İşlemler için vekalet söz konusu ise, vekalet eden kişinin kimlik ve vekaletnamesi.
- Yazar kasa
- Yazar kasa ruhsatnamesi
- Cihazın satışına dair fatura veya gider pusulası
Devir İşlemi Ücretli midir?
Yetkili servis, devir işlemleri için üretici firma tarafından belirlenen miktarda ücreti alıcıdan talep eder. Devir ücreti marka bazlı farklılık göstermektedir.
Paygo, Hugin, Verifone ve Olivetti marka yazar kasa POS’ların devir ücretini öğrenmek için 0212 462 00 00 ve 0530 418 75 00 nolu müşteri hizmetleri hattımıza Pazartesi – Cuma günleri arası 09:00 – 18:00 saatleri arasında, Cumartesi ise 09.00 – 15.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.
Devir Sırasında Hangi İşlemler Yapılır?
Yetkili servis tarafından aşağıdaki işlemler yapılır:
- Devirle ilgili resmi evrak düzenlenir.
- GİB sisteminde eski mükellef üzerindeki cihaz kaydı silinir.
- Cihazda takılı olan EKÜ (elektronik kayıt ünitesi) eski mükellefe teslim edilir.
- GİB sisteminde yeni mükellef üzerine cihaz kaydı yapılır.
- Cihaza yeni bir EKÜ (elektronik kayıt ünitesi) takılır.
İkinci El Yazar Kasa POS Gider Olarak Gösterilebilir mi?
Yeni bir ürüne göre dezavantajları vardır:
- İkinci el cihazın demirbaş olarak kaydedilmesi gerekiyor. Faydalı ömrü 5 yıl ve her yıl %20 amortisman yolu ile gider olarak yazılabiliyor.
- 1.000 TL’nin altında olsa bile 1 yılı geçen sabit kıymetlerin demirbaş olarak kaydedilmesi gerekiyor.
Ayrıca yeni bir yazar kasa POS almanız durumunda, %10 KDV tutarını kullanabilirsiniz.
Sonuç
Öncelikle yağmurdan kaçarken doluya tutulmamak için hesabınızı iyi yapmanızı tavsiye ederiz.
- İkinci el yazar kasa POS fiyatına devir ücretini de ekleyerek düşünmekte fayda var. Almak istediğiniz cihazın yetkili servisini arayarak devir ücretini öğrenebilirsiniz.
- Garanti süresi dolmuş bir cihaz satın almak uzun vadede yüklü bakım masrafları gerektirebilir.
- İhtiyacınıza uygun olmayan bir cihaz almak gelir kaybına sebep olabilir.
Uygun fiyatlı, performansı yüksek, yeni yasaya uygun ve her bankaya vade farksız 3 taksit olanağı ile POS özellikli yazar kasa almak isterseniz Dorapos olarak size bir telefon kadar yakınız!
WhatsApp hattımız: 0530 418 75 00
Çağrı merkezi hattımız: 0212 462 00 00
Yeni POS modellerimizi keşfedin: Web Sitemiz
Engin der ki
Teşekkürler güzel bir bilgilendirme olmuş. Yeni işyeri açan kişilerin merak ettiği bir konu idi…
Azmi öz l der ki
Çok teşekkür ederim
Benim için çok faydalıydı.
Emeğinize sağlık
Hayırlı işler